Το πρωινό των κτιρίων

 

Εικόνες από σημεία της Αθήνας. Ανήκουν στο φωτογραφικό αρχείο της Βασιλικής Σπύρου.


Κατηφορίζοντας την Λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου Α’ ο ήλιος αντανακλάται στα λευκά μαρμάρινα σκαλοπάτια των μεγάλων ξενοδοχείων. Νέες αφίξεις. Χρωματιστές αποσκευές. Μυρωδιές μέντας και μαύρης σοκολάτας. Χαμηλόφωνες καλημέρες. Ο ήχος του μετρό. Οι πρώτοι επιβάτες κατεβαίνουν και ξαναφεύγει. Ο Κήπος εκτείνεται ως τα πρώτα σκαλοπάτια του.  Τα μπαλκόνια με τα περίτεχνα κάγκελα ανοίγουν σε μια μοναδική θέα της πλατείας Συντάγματος με τις ηλιαχτίδες της ανατολής να φτάνουν από τον Υμηττό. Ύστερα παίρνουν τη σειρά τα ρολά των ζαχαροπλαστείων στις στοές και τις σκιερές ακόμη οδούς.

Με την χροιά αριστοκρατικής αστικής αισθητικής εκτείνονται παράλληλες η Καραγιώργη Σερβίας και η Μητροπόλεως σε περιπάτους που αποτελούν τους ομορφότερους στο κέντρο της πόλης. Οι διακλαδώσεις των οδών τους εμπνέουν. Ψηλά κτίρια, πλάι το ένα στο άλλο, οι ταμπέλες των γραφείων στριμωγμένες στις εισόδους, ένας κόσμος ολόκληρος. 

Η αθηναϊκή ομορφιά βρίσκεται στις γυαλισμένες εισόδους των πολυκατοικιών της, στα φώτα των κλιμακοστασίων, στους θυρωρούς, στα μαγαζάκια με τις καρτ ποστάλ, στα λιγοστά περίπτερα με τα σουβενίρ, στους βιαστικούς κομψούς εργαζόμενους των υπηρεσιών, στα ξενοδοχεία που διαρκώς αλλάζουν ενοίκους, στα μαγαζιά που κλείνουν νωρίς, στα ψηλά δέντρα και στο βουητό του αέρα ανάμεσά τους.

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις