Στην Πινακοθήκη της βροχερής πόλης

 

Αυτοπορτρέτο μιας μικρής ηλικίας, μολύβι και ξυλομπογιές σε χαρτί, 2022. Έργο της Βασιλικής Σπύρου.


(…) Σε μικρή ηλικία, κορίτσι στο Δημοτικό σχολείο, οι δάσκαλοι μας πήγαν εκπαιδευτική εκδρομή στην Πινακοθήκη μιας μικρής πόλης. Ήταν μια βροχερή ημέρα,

θυμάμαι ακόμη τις σταγόνες της βροχής στο γκρι μπουφάν με την φλις κουκούλα.

Η έκθεση παρουσίαζε έργα της Βάσως Κατράκη. Μήτρες χαρακτικών, τυπώματα, μεγάλες και μικρές διαστάσεις, εικόνες πορτρέτων από μελάνια μαύρα και απεικονίσεις φυσικού περιβάλλοντος. Τα μοναδικής αισθητικής και δεξιοτεχνίας έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας με είχαν συνεπάρει τόσο που δεν αντιλήφθηκα πως η αίθουσα είχε αδειάσει από συμμαθητές και συνοδούς και είχα απομείνει στο ξύλινο σκαλοπάτι που χώριζε τα επίπεδα της γκαλερί για να τα κοιτώ εντυπωσιασμένη. Μπορεί να αναγνωρίσει κανείς την αγωνία της δασκάλας όταν μπήκε μέσα στην αίθουσα ξανά και με βρήκε να κοιτώ ακόμη την έκθεση.

Όταν μετά από είκοσι χρόνια επισκέφτηκα έκθεση της ίδιας καλλιτέχνιδος στην Αθήνα, θυμήθηκα εκείνη την παιδική σκηνή.

Εξηγώ εκείνο το γεγονός όπου έμεινα να κοιτώ ως παιδί με θαυμασμό το ανθρώπινο έργο. Δεν είχα αντίληψη της τέχνης τότε, μα αντιλαμβανόμουν βαθιά τον κόπο και την ομορφιά του έργου που δημιούργησε εκείνη η συνονόματή μου καλλιτέχνιδα. Την θαύμασα. Στάθηκα μπροστά στη δύναμη των χεριών, της ψυχής και του μυαλού της με δέος.

Σήμερα, ως δημιουργός μπορώ να δω και την άλλη πλευρά τους, την καλλιτεχνική. Μπορώ να εξηγήσω την σπουδαιότητα της τέχνης. (…)

Απόσπασμα που γράφτηκε από την Βασιλική Σπύρου για το επιμορφωτικό σεμινάριο «Μέσα σε όλα η τέχνη» και παρουσίασε τον Ιούνιο του 2024, στο Πρόγραμμα Teachers Training Teachers του Κολλεγίου Αθηνών με συντονίστρια την βραβευμένη εκπαιδευτικό Πόλυ Τσίγκου.

Η Βασιλική Σπύρου εισηγήθηκε από το 2021 ως σήμερα στο Πρόγραμμα Teachers Training Teachers του Κολλεγίου Αθηνών τις επιμορφώσεις «Κρίνω ή κατακρίνω την τέχνη;» (2021 και 2022), «Η άνω και κάτω τελεία της τέχνης» (2023), «Μέσα σε όλα η τέχνη» (2024).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις